iRobot

irobot-tilt-logo-color

Priča o iRobotu

Ovo je priča kao iz bajke. Sve je započelo na MIT-u (Massachusetts Institute of Technology) gdje su se dva gospodina i jedna dama odlučili da će svoje znanje i istraživanja iz područja robotike upotrijebiti u praksi i zamijeniti akademsko okruženje realnim svijetom. To se je i dogodilo. Trio robotskih pionira započeo je raditi na prvim realnim, iako u početku dosta vizionarskim, projektima. Trio inženjera najprije se je upustio u istraživanje svemirskog robota.

Iz laboratorija u svemir

To je bio zanimljiv rad u okviru kojeg su se Colin Angle, Red Brooks i Hele Greiner susreli s iskusnim inženjerima NASA-e. Stvari su se počele razvijati kada je mlado poduzeće pobijedilo na natječaju američke agencije DARPA. Poduzeće se je počelo brzo razvijati. Broj zaposlenih je skočio sa 4 na 10, a kasnije na 20, 30, a to ni izdaleka nije bio kraj. Tako je nakon udruživanja matičnog društva i Real World Interface-a 2000. godine nastala marka iRobot.

Međutim, tome su slijedili i veći uspjesi. Na početku novog tisućljeća ambicioznom specijalistu u robotici u vojnom i znanstvenom sektoru postalo je dosta zagušljivo. Potrošačko tržište primamio je iRobot. Dok Microring nikada nije došao u prodaju, lutka My Real Baby uspješno se je prodavala nekoliko mjeseci. Prvi koraci na složenom američkom potrošačkom tržištu bili su napravljeni i poduzeću su dali hrabrosti da nastavi u tom segmentu.

iRobot PackBot spašava živote

Nakon što se je dogodio 11. rujan 2001., bila je to velika tragedija za SAD, velik udarac za svijet i važan trenutak za iRobota PackBot-a. Onaj taktički obrambeni robot koji je prvotno namijenjen za razminiranje pomogao je u pretraživanju ruševina svjetskog trgovačkog centra u New Yorku i proučavao prostore oštećenog Pentagona. Riječ iRobot koristila se je u svim padežima ali iako je to i razumljivo, ne i u kontekstu s terorizmom ili Al-Kaidom. Unatoč tomu iRobot je napravio mnogo dobroga jer je spasio više ljudskih života.

Do napretka na području potrošačkih proizvoda došlo je 2002. godine. iRobot je u toj godini predstavio prvi široko prisutni robotski usisavač, nazvan Roomba. Isti nije stvoren preko noći. Timu stručnjaka je bila zadana važna zadaća i to ta da promijene način čišćenja. U tu svrhu 1997. godine sastavili su Roombu. Pet godina teškog rada, nekoliko prototipova i na desetke neprospavanih noći doveli su tim do cilja. Robotski usisavač iRobot Roomba je rođen.

Od tada ide sve kao podmazano. Roomba je prošla preko nekoliko generacijskih izmjena, više puta je promijenila oblik i primaknula se rezultatu od skoro 100 % učinkovitosti čišćenja i to uz potpunu neovisnosti. Do sada se je u cijelom svijetu prodalo više od 12 milijuna robotskih usisivača Roomba i taj broj i dalje raste. Ako tomu dodamo i Scoobu, jedini robotski perač na svijetu i vanjski robot za čišćenje žljebova Looj [luž] dobijemo sliku poduzeća koje je u potpunosti posvećeno robotici.

Prodajni asortiman: www.irobot.hr